Sosyal Medya

Makale

“Kardan Adam” bir Put mu yoksa Umut mu?

“YaklaÅŸan kış ÅŸartlarına karşı önlemler arttırıldı.”, “Yurt genelinde beklenen kar yağışı hayatı felce uÄŸratacak.”, “ Taşıtlarınıza kar lastiÄŸi taktırsanız bile yola çıkmayın, toplu taşıma araçlarını tercih edin.” “Sıkı giyinin, domuz gribine karşı aşı oldunuz mu?”...

Medyanın reyting arzusu ve devletin hazırlıksız yakalanma korkusu ile atılan bu ortak manÅŸetler âdeta yaklaÅŸan ama önlenemez bir afete karşı alarm niteliÄŸinde sunuldu. Depremi hissedince panikleyip kendisini balkondan atanlar bu sefer de, pencereden dışarı bakmak yerine endiÅŸeli gözlerle televizyonda “afet koruma merkezinin” kameralarından servis edilen kar yağışı görüntülerini izleyip kalıcı konutlarına sinip kaldılar.

Bu arada kar yağışı nedeniyle heyecan uyandırıp neÅŸeyle karşılanan tek haber, valinin emriyle okulların tatil edilmesiydi. Böylece sokaklarımız, üzerine titrediÄŸimiz neslimize emanetti. Salı günü lapa lapa yaÄŸmaya baÅŸlayan kar, önce yolları ve çatıları örttü. Sonra bizi birbirimizden ayıran peyzaj ÅŸaheseri bahçeleri, site duvarlarını, güvenlik kulübelerini, kamera sistemleri kar altında kaldı. Son model arabamızı karlar kaplayınca öteki arabalarla aynı görüntüye bürünüp ömrümüzü yoluna heba ettiÄŸimiz farklılıklarımız görünmez oldu. Kardan dolayı sığındığımız kalıcı(!) konutlarımız ise mahsur kaldığımız F tipi hücrelere dönüÅŸtü…

Kar, köy yollarını da kapatınca Türkiye artık Türklerin deÄŸil karların oldu. Herkes evlerine çekilince sokakta yaÅŸayan evsizlerin çaresizliÄŸi fark edildi. Onları koÄŸuÅŸ kıvamına sokulan spor salonlarında tıkıştırdık. Kar nedeniyle aç kalan kuÅŸların maÄŸduriyeti ise mahallemin bütün sokak hayvanlarına sahip çıkan dul ve kimsesiz hatunlarınca karşılandı.

Medyada mezhep çatışmasında birbirlerini katledip ortalığı kan gölüne çeviren Müslümanların(!) görüntüleri gözden düÅŸtü. Zira çocukların sevinç çığlıklarıyla karışan kartopu görüntüleri içimizdeki çocuÄŸu ortaya çıkarması açısından daha huzur vericiydi.

Kartopu sonrası ilk akla gelen “Kardan Adam” yapmaktı. Çamurdan yaratılan ÂdemoÄŸlunun ilk yaptığı eseri olan adam figürünü yapım malzemesinin kar oluÅŸu her zaman ilgimi çekmiÅŸtir. BilindiÄŸi gibi kardan adamın gözleri kömürden burnu havuçtandır. Kafasındaki bere ve boynundaki atkı ise onu yapan çocuÄŸun merhametinin iÅŸaretiydi. Zira pencereden bakınca (malzemesi kardan bile olsa) onun dışarıda kalıp üÅŸümesine razı olamamıştı. Elindeki çalı süpürgesine gelince bu alet bu bembeyaz adamı, hayata dair her türlü kirlenmiÅŸlikle mücadele eden temizliÄŸin simgesi konumuna getirir.

Bugünlerde, yetimin hakkına göz diken, bizi etnik ve mezhepsel çatışmaların içine atmayı siyaset zanneden, insanları tüketici kılarak faizcilere mahkûm eden, kadınları fuhÅŸa zorlayan, savaÅŸ çıkaran, bütün çaÄŸdaÅŸlar, demokrasi havarileri, liberaller, muhafazakârlar, laikler, darbe çığırtkanları, kar nedeniyle ortadan kaybolunca ortalık bu bembeyaz adamlara kaldı. Ä°nsana zulmetmekten uzak, bu kar gibi tertemiz adam figürleri, “çocuktan al haberi”  düsturu ile birleÅŸince içimde geleceÄŸe dair yeni ümitler yeÅŸertti. Ben de “KeÅŸke ülkem biraz daha karlar altında kalsa da belki bütün çekilen çilelerin tek adresinin, ümitle sarıldığımız sahte düzenler ve kirlenmiÅŸ rol modeller olduÄŸunu fark edebilsek!” diye geçirdim içimden.

         Meteorolojinin verilerine göre hafta sonu itibariyle güneÅŸli(!) günler kapıdaymış. Yani güneÅŸi görünce, suların ortasında birkaç kömür parçası, bir havuç, ıslak bir bere ve atkıyı ardı sıra bırakarak göÄŸe çekilecek kardan adamdan, her türlü kirlenmiÅŸlikle mücadele adına “çalı süpürgesi” yadigâr kalacak. Öte yandan kardan adamın ömrünün güneÅŸi görene kadar olmasına karşı çocuklar, her kar yağışında onu büyük bir sevinçle tekrar tekrar yapacaklar.

Aslında daha temiz, daha adil bir dünyada yaÅŸama ümidimizi muhafaza etmek için çalı süpürgeli kardan adam yaparak bize mesaj vermeye çalışan çocuklara biraz kulak vermemiz gerekmez mi? Üstelik onlar kartopu oynayarak kimseyi yok etmeden ve ötekileÅŸtirmeden, kardeÅŸçe yapılan bir mücadelenin hayatı daha yaÅŸanır kıldığını gösterip duruyorlar. Bizlerse çocukların bu uyarılarına kafa yormak yerine onlara anlamını bilemedikleri adlar ezberletip, ulusal bayramlarda(!)valinin, baÅŸbakanın koltuÄŸuna oturtup zihinlerini kirletip geleceÄŸe dair umutlarımızı karartıyoruz…

Evlerimize çekildiÄŸimiz bu günlerde, rekabetlerle elde edilen eÅŸitsizliklerin üzerini karlarla örtüp bizlere tefekkür etme imkânı veren Allah’a hamd olsun. Tertemiz fıtratlı çocukların kartopu oynamasıyla ve kardan adam yapmasıyla biz sorunlara boÄŸulmuÅŸlara temiz ve kardeÅŸçe yaÅŸamanın yollarını gösteren Allah’a hamd olsun.

Ya Rabbi! Karlar altında kalmış sahte düzenlerden ve kirlenmiÅŸ rol modellerden sana sığınırım. Bizleri, insanların adaletle ve kardeÅŸçe paylaÅŸarak sadece sana kulluk etmek için karlar altından çıkıp baharları müjdeleyen kardelenler kıl. Bizleri karlar altında insanları doyurmak için bekleÅŸen ekinlere benzet. Bizleri kısacık hayatında tertemiz bir duruÅŸ sergileyip ardında bütün kirlenmiÅŸliklerle mücadeleyi bırakan kardan adamdan ibret almayı nasip et. Bizlere ötekileÅŸtirmeden kardeÅŸleriyle kartopu yumuÅŸaklığında mücadele etme ahlakına eriÅŸtir. Âmin…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.